Da Pater Ghassan Sahoui ble spurt hva senteret hans trengte mest til arbeidet blant barn i Syria var svaret: ”Et piano!”. Fortellingen om pianoet til Homs er et eksempel på at kultur er et fundamentalt behov. Det handler om å gi næring til håp og tro på menneskets muligheter til å bygge ned fiendskap.

Innsamlingen av penger til et piano til Al Mukhales-senteret i Homs fører fram. Siden nyttår har KKV til nå samlet inn 35.000 kr og vi møter snart Pater Ghassan i Beirut for å kjøpe et instrument. Kommer mer penger inn kan vi supplere dem med mer musikkutstyr seinere.

I den sønderbombede millionbyen Homs i Syria forsøker jesuittpresten og hans senter å holde motet oppe i en befolkning som står i fare for å miste troen på fremtiden. Etter først å ha flyktet til utlandet, dro han tilbake til Homs for å bidra til å opprettholde mosaikken av religiøse minoriteter. Han forteller at de kristne som fortsatt er i byen fungerer som brobyggere mellom Sunnimuslimer og Alevitter. Han driver sitt senter blant 2000 barn i en av bydelene. En utfordring er å få barn fra ulike sider av konflikten til å synge og leke sammen. Og da er pianoet et viktig element.

Maslows behovspyramide fra 1943 bringer kunst og kultur inn først etter fysiske primærbehov, sikkerhet, vennskap og respekt. Spørsmålet er om ikke kunst og kultur henger sammen med dem alle. Vårt samfunn er innrettet slik at blant det første vi kutter i trange tider er utgifter til kultur. Pate Ghassan og hans senter viser oss at tenkningen bak dette er både kortsiktig og urealistisk.

 

Erik Hillestad


Bli med og gi en tangent til pianoet til Homs!

Betal 350 kroner til konto: 6045. 05. 37295

 

Iban:NO0360220528610 Swift: NDEANOKK

 

Kontoen står i Kirkelig Kulturverksteds navn og er øremerket piano til Homs. Planen er å kjøpe et instrument i slutten av januar.

Del artikkel