Når man skal levere plater til vurdering av Spellemannprisens juryer, må man levere med link til Spotify eller Wimp, eller man kan sende inn mp3-filer. Fysiske CD’er avvises.

 

Dette betyr at den dynamikken og den følelsen av rom og dybde som mange av oss bruker mye flid på å oppnå i mange sjangere ikke kan oppleves av jurymedlemmene. Mp3 og streaming er formater som først og fremst er tilpasset pop-musikk. Betydelige mengder informasjon er fjernet. Lyden er som grov-rastrerte bilder, der nyanser og følelse av rom blir redusert. Ordningen betyr også at klassiske verker med satser som er nøye avstemt i tid i forhold til hverandre ikke kan oppleves med den pulsen og det åndedrettet de ble fremført. All musikk vurderes som en serie enkeltlåter, og det er lytteren, og ikke dirigenten som bestemmer avstanden mellom satsene.

 

Denne ordningen bidrar til at det som en gang var musikkbransjens gjeveste trofé i mange sjangere ytterligere mister sin betydning som kvalitetsstandard.

 

Erik Hillestad

Del artikkel