Norge sender nå palestinske asylsøkere tilbake til Vestbredden og Gaza. Slike dramatiske brudd på FNs anbefalinger gjøres av Norge uten at norsk presse synes å interessere seg for det.

FNs høykommisær for flyktninger fraråder retur til de palestinske områdene, inklusive Vestbredden. Norge Bryter med denne anbefalingen systematisk og returnerer nærmest ukentlig til Vestbredden. Norge assisterer også returer til Gaza, som IOM (International Organization for migration) ikke gjør. Det var bombing på Gaza seinest for et par dager siden, og en 22-åring ble drept.

Norge endret politikken sin i 2009, rett etter Israels angrep på Gaza, og det store flertallet av palestinske flyktninger får nå avslag på asylsøknadene sine. Mye tyder på at palestinske myndigheter anser Palestinaleiren ved Kulturkirken Jakob som en protest ikke bare mot norsk asylpolitikk, men også mot selvstyremyndighetene, Retur er derfor ekstra problematisk for denne gruppen. Flyktningene har kommet til Norge bl.a. pga konflikter med israelske myndigheter og/eller konflikter mellom Hamaz og Fatah.

Tirsdag denne uken ble en av leirens medlemmer, Mohammad på 21 år tvangsreturnert rett i armene på politiet i Jordan. Etter flere timers avhør ble han videresendt til politiet på Vestbredden som anser han som en motstander av deres regime.

Mohammad har klart å formidle en rapport til sine venner i Oslo via mobiltelefon om at Jordansk politi sitter med detaljert informasjon om leiren i Oslo og om alle som befinner seg der. Det er grunn til å tro at det samme gjelder selvstyremyndighetene på Vestbredden. Man kan undre seg over hvordan det kan være mulig.

Da de papirløse fikk et ansikt i form av Maria Amelie tidligere i år var norsk presse på alerten. Dette var en sak som var salgbar og gangbar i alle medier i ukevis.

Nå er over 20 palestinere som har skapt en visjonær plattform for kommunikasjon i en teltleir i Oslo sentrum i ferd med å bli sendt hjem, og i dette tilfellet er det snakk om hjemsendelse i strid med internasjonale organisasjoners uttrykkelige anbefalinger. Hvor er norske medier nå?

Erik Hillestad

Del artikkel