I et svakt belyst rom er deler av gulvet dekket med jord.I jorden er det satt opp 10 tavler, som gravsteiner.I Jorden ligger skjulte lydfiler med historien til mennesker som er gravlagt i private hager i Syria. En interaktiv lydinstallasjon - en kunstutstilling som appellerer til alle sansene.

Installasjonen tar utgangspunkt i hendelser under den syriske borgerkrigen og er skapt av den libanesiske kunstneren Tania El Khoury.

Utgangspunktet for «GARDENS SPEAK» var oppdagelsen av at over hele Syria skjulte mange private hager kroppene til døde aktivister og demonstranter.

Disse skjulte gravene, beskytter de levende, ved at informasjonen om de døde og deres familier ikke kommer i regimets hender.

«Disse begravelsene er ofte en motstandshandling», sier El Khoury. «Begravelser i Syria fører ofte til flere dødsfall: det har vært tilfeller av skyting på kirkegårder mens begravelser foregår, og i noen tilfeller før begravelsen, kan også familier bli bedt om å signere dokumenter som frifinner Assad-regimet for ansvaret for dødsfallet.  Derfor bruker folk sine egne hager som gravplasser for sine falne sønner, døtre, mødre, fedre.

«Gardens Speak» reflekterer El Khourys økende interesse for muntlige historier. Hun ble først klar over fenomenet med slike profane begravelser i Syria etter å ha sett et bilde på sosiale medier av en mor som gravde en grav til sin sønn i sin egen bakhage. Når hun etterforsket videre, kom hun over mange historier om slike hemmelige begravelser. «GARDENS SPEAK» –  gir dem tilbake en stemme, og en symbolsk gravstein for de anonyme umerkede gravene.

Utstillingen er støttet av Kulturrådet, Fritt Ord og UD.

Visninger:

Tor 23.2 kl. 13.00 (Pressevisning)
Fre 24.2 kl. 14.00, 15.30 og 17.00
Lør 25.2 kl. 12.00, 13.30 og 15.00
Søn 26.2 kl. 18.30
Man 27.2 kl. 14.00, 15.30 og 17.00
Tir 28.2 kl. 14.00, 15.30 og 17.00
Fre 3.3 Syrian Prayers (se over)
Søn 5.3 kl. 18.30
Man 6.3 kl. 14.00, 15.30 og 17.00
Tir 7.3 kl. 14.00, 15.30 og 17.00

Hver visning tar ca. 40 minutter – anbefalt aldersgrense 14 år.

«This piece will change the way you think» ★★★★ What’s on Stage

«Eerily absorbing» ★★★★ Evening Standard
“Out of the most specific experience, Tania El Khoury crafts something massive.” – Paul Mason, Channel 4

Trailer Video: https://vimeo.com/101778745

Credit:
Gardens Speak by Tania El Khoury
Production Manager: Jessica Harrington
Research Assistant and Writer (Arabic): Keenana Issa
Calligraphy and Tombstones Design: Dia Batal
Set Design: Abir Saksouk
Sound Recording & Editing: Khairy Eibesh (Stronghold Sound)

Co-commissioned by Fierce Festival, Next Wave Festival, and Live at LICA. Developed through the Artsadmin Artists’ Bursary Scheme. Supported by Arts Council of England and British Council.

About the artist:

Tania El Khoury is a live artist working in London and Beirut. She creates interactive installations and performances in which the audience is an active collaborator. Tania’s work has been shown in five continents in spaces ranging from museums to cable cars. She is the recipient of the Total Theatre Innovation Award and the Arches Brick Award. Tania is associated with Forest Fringe and is co-founder of Dictaphone Group, an urban research and site-specific performance collective in Beirut.

Del artikkel