www.red-zone.no

 

REDZONE Oslo 3. til 8.mars 2015

En festival om ytringsfrihet i kunst.

 

Et folkemord 100 år etter

 

Kirkelig Kulturverksted ønsker med REDZONE 2015 å vise en dimensjon ved ytringsfriheten som handler om kunstens evne til å pløye dypt inn i forglemmelsen og fortielsens avkroker i menneskehetens historie.

 

I denne polariseringens tid hvor ytringsfriheten brukes til å forsterke vestlig arroganse, og hvor tabloidisering av virkeligheten er et imperativ under ytringsfrihetens fane, er REDZONE en betimelig påminnelse om nødvendigheten av å formidle komplekse historiske sammenhenger.

 

I 1915 gjennomførte tyrkerne et folkemord på armenerne som bodde i landet. Tyrkia har aldri siden gjort noe for å beklage dette, eller gjennomføre et rettsoppgjør slik tyskerne gjorde etter Holocaust. Tvert imot benekter landet at det som foregikk var utdrivelser, rene massakrer og masseutryddelser. Det gjelder også flere andre minoriteter som for eksempel de syrisk-ortodokse som ble utsatt for liknende former for etnisk rensing. Vesten har også bidratt ved å fortie denne historien. Få land har våget å kreve at Tyrkia tar et oppgjør med folkemordet, et oppgjør som er nødvendig for å skape forsoning og for å kunne gi landets mange minoritetsgrupper trygghet for at et liknende scenario er utenkelig i fremtiden.

 

I anledning 100-års markeringen i 2015 har Kirkelig Kulturverksted bestemt seg for å vie årets REDZONE-festival til den armenske tragedien. REDZONE er en festival som setter søkelys på ytringsfrihet i kunst. Den arrangeres årlig av Kirkelig Kulturverksted, annethvert år i Oslo og et land i Midtøsten. Første gang var i 2013 i Oslo, i 2014 fant den sted i Beirut og Kairo. I 2015 er den igjen tilbake i Oslo.

 

Det blir Teaterforestilling i Kanonhallen, konsert, utstilling, film og debatt i Kulturkirken Jakob.

 

Den 3.mars på ”Music Freedom Day” vil Elias Akselsen fra Norge sammen med armenske, persiske og kurdiske sangere og musikere, blant dem Murat Iclinalca, Ashugh Leyli, Dengbesz Kazo, Deng Bej Gazin og Marjan Vahdat gi konserten ”A Hundred Years of Oblivion” i Kulturkirken Jakob.

 

4. 5. og 6.mars viser den polske teatergruppen Teatr ZAR fra Wroclaw stykket ”Armine, Sister” i Kanonhallen. Ensemblet har på bakgrunn av studier i Østre Anatolia, under ledelse av regissøren Jaroslaw Fret skapt en forestilling som speiler folkemordet gjennom en drøy time ordløs og fortettet dramatikk. Et levende soundtrack av vokalmusikk fra sangere som representerer de ulike minoritetene i Øst-Anatolia er en kraftfull ingrediens i stykket som hittil har vært vist i Polen og England. I regi av REDZONE får stykket Skandinavia-premiere.

 

Fra 3. til 8.mars vises utstillingen ”Images from Anatolia” i ”Jakobs Brønn” i Kulturkirken Jakob. Den viser fotos av den polske fotokunstneren Magdalena Madra og er kuratert av Berit Hunnestad i Kirkelig Kulturverksted.

 

Den 4.mars vises dokumentarfilmen ”Grandma’s Tattoos” i Kulturkirken Jakob. Den er skapt av Suzanne Khardalian, en armenskættet filmskaper bosatt i Stockholm. Filmen viser kvinneskjebner i kjølvannet av folkemordet.

 

6. mars arrangeres debatten ”Forgotten by the world, the selective memory of the West”. Her innleder Bård Larsen og Frida Sebina Skatvik fra Holocaustsenteret sammen med Ara Sarafian, armensk historiker, bosatt i London.

 

5. mars holder regissøren Jaroslaw Fret fra Teatr ZAR en ”Work Demonstration” i Kulturkirken Jakob, der han redegjør for hvordan forestillingen ”Armine, Sister” ble utviklet.

 

REDZONE er støttet av Fritt Ord og Utenriksdepartementet.

 

Les mer om REDZONE på www.red-zone.no

Del artikkel