Agnes Buen Garnås – Draumkvedet

Èn drøm. Fortalt videre til nye generasjoner i hundrevis av år. Man skulle tro at fortellingen ville miste sin kraft og sin magi på veien. Allikevel synes jeg Draumkvedet i denne innspillingen er en av de mest kraftfulle og magiske norske musikkinnspillinger noensinne.

Agnes Buen Garnås står i spissen med et svært spennende og rikt akkompagnement av orgel, hardingfele, harpe, fløyte og saksofon, arrangert av Harald Gundhus. Selve melodistemmen har små, men merkbare variasjoner. Instrumentene fargelegger det hele, både i vakkert samspill og utforskende solopartier.

Hele albumet ligger som ett spor på CD og digitalt, men opprinnelig var innspillingen delt i to på grunn av LP-formatet. Dette innebærer en ørliten kunstpause etter nøyaktig 20 minutter, og det er også etter denne pausen jeg får kjenne følelsen av magi. Del 2 løfter innspillingen til nye høyder, blant annet på grunn av en mer utfordrende vokal, og et mer abstrakt lydbilde. Selve høydepunktet i innspillingen åpenbarer seg på tredje vers etter pausen, da Agnes treffer en guddommelig tone i linja ”Tunga talar og sanninga svarar på domedag.” Magisk og kraftfullt, og det er bare å la seg forundre over den dystre teksten og de fæle spådommene som folk videreformidlet i alle disse årene.

Jeg har jeg både LP og CD av denne innspillingen, men det vakreste jeg vet er å ta med meg innspillingen på en bærbar spiller ut i en kald vinternatt og vandre med Draumkvedet som tonefølge.

– Sveinung Rindal

Du kan lese mer om albumet her

Del artikkel