Music Fredom Day 3. Mars

KONSERT MED DEN KURDISKE SANGEREN FERHAT TUNC

Kulturkirken Jakob feirer i år Music Freedom Day 3. Mars med en konsert med den kurdiske sangeren Ferhat Tunc. Konserten markerer samtidig utgivelsen av hans nye album ”Dersim – a Kirmanciye Lament” på Kirkelig Kulturverksted.

Ferhat Tunc er megastjerne i Tyrkia i singer-songwriter-tradisjonen. Han har en lang karriere bak seg med mange utgivelser på tyrkisk språk. Morsmålet hans er imidlertid kurdisk, og han har lenge ønsket å utgi et album som uttrykker noe om det kurdiske folks tunge historie i Tyrkia, hvor mange titalls tusen ble massakrert på 30-tallet. Fortsatt er det store begrensninger på bruken av det kurdiske språket i Tyrkia. Kurderne er en minoritet som har vært under stort press helt siden det ottomanske imperium raknet rundt første verdenskrig.

I landsbyen Dersim ble over 80.000 mennesker myrdet i 1938. Ferhat har blitt idømt en fengselsstraff på 6 uker for å ha fremført kurdiske sanger og snakket om Dersim-massakren fra en scene i Øst-Tyrkia.

Ferhat Tunc ønsket en vestlig distribusjon og utgivelse av det nye albumet. Dette handler naturligvis om å nå det internasjonale kurdiske miljøet med sangene, men det hører også med til historien at det ikke er uproblematisk å utgi denne CD’en i Tyrkia.

På konserten deltar Knut Reiersrud på gitarer. Han har også arrangert store deler av platens musikk. Rune Arnesen spiller trommer, Nicolai Hængsle Eilertsen bass og på duduk deltar Ertan Tekin fra Istanbul, Ferhat selv spiller strengeinstrumentet saz.

Når KKV har valgt å markere Music Freedom Day med en konsert med Ferhat Tunc, er det en naturlig konsekvens av platesamarbeidet og samtidig av at Music Freedom Day er innstiftet av Freemuse, som i 2010 ga sin Freemuse Award til Ferhat Tunc. Han delte prisen dette året med Mahsa Vahdat.

Ferhat Tunc (vocal, saz)
Ertan Tekin (duduk)
Knut Reiersrud (gitarer)
Rune Arnesen (trommer og perkusjon)
Nicolai Hængsle Eiertsen (bass)

Del artikkel