Søndag 3.mars faller Jakobmessen sammen med markeringen av Music Freedom Day.Denne søndagen feirer Kulturkirken Jakob Messe for mennesker i bevegelse, hvor den iranske sangeren Ooldouz Poori deltar.

Music Freedom Day er en global markering av retten til kunstnerisk og musikalsk ytringsfrihet, og feires 3. mars av organisasjoner og artister over hele verden! Jakobmessene som foregår hver søndag kl 20:00 representerer med sin liturgi, musikk og tekst – og sitt blikk på tro og tvil, lengsel og tilhørighet – et viktig tilfang til mangfoldet av norske gudstjenester.

Ooldouz Poori er et nytt talent fra en skjult verden av iranske kvinnelige sangere. Som elev av Mahsa Vahdat har hun gått en god skole i å lære persisk sangkunst. Samtidig som amerikanerne øker sanksjonene mot landet hennes til et drepende nivå, var hun i høst ute med et album med den talende tittelen «Waiting for the Dawn».

Repertoaret til Ooldouz Pouri er nesten utelukkende sanger fra det aserbaijanske Iran. Aserbaijan-tyrkere er Irans største etniske minoritet og teller 20% av befolkningen. De fleste av dem bor i den nord-vestligste delen av landet og i hovedstaden Tehran hvor Ooldouz selv bor. Hun har allerede opptrådt på scener både i Sverige og Norge og deltok med to spor på albumet «Songs in the mist – young Iranian female voices» som kom på Kirkelig Kulturverksted i 2016.
Med seg har Ooldouz Oddrun Lilja Jonsdottir på gitar og Jo Skaansar på bass.

Jakobmessene startet i Kulturkirken Jakob for over 15 år siden, og er et samarbeid mellom Kirkelig Kulturverksted og Studentprestene i Oslo. Siden startåret 2000 har fem gjennomkomponerte messer for band, sangere, tekstleser, liturger og menighet blitt til: «Messe for mennesker i bevegelse», «Messe i
hjemløshetens tid», «Messe rundt et dekket bord», og «Rammet av kjærlighet» (tekst: Erik Hillestad, musikk Karoline Krüger), samt «Messe under regnbuen» (tekst: Erik Hillestad, musikk: Øyvind Kristiansen). Messene feires fra september til mai, og i tillegg til liturger, tekstlesere medvirker et ensemble av profesjonelle musikere under ledelse av sanger Marian Lisland og pianist Øyvind Kristiansen.

Markeringen av Music Freedom Day er støttet av Utenriksdepartementet.

Del artikkel