Camilla Susann Haug har laget en plate full av poesi og potent jazz. Med ”Noen ganger blått” føyer hun seg inn i rekken av sterke debutanter på Kirkelig Kulturverksted.

Plata er inspirert av den klassiske romansetradisjonen, men med et helt annet musikalsk uttrykk. Melodiene og en del av tekstene har Camilla skrevet selv, av andre tekstforfattere kan nevnes Inger Hagerup og Stein Mehren. En trio under ledelse av Helge Lien akkompagnerer og utvikler Camillas temaer djervt og lekent. Ensemblet består av Helge Lien, piano, Frode Berg, bass og Knut Aalefjær, trommer. Platen er innspilt i Fagerborg Studio i Oslo.

Camilla er født og oppvokst i Mo i Rana og bor og virker nå i Oslo-området. Hun sier følgende om sin musikalske utvikling og om musikken hun lager:

”Etter flere år med klassiske sangstudier ved musikkhøgskolen, hvor det meste av tiden gikk til klassisk romansesang og tidlig musikk, skiftet jeg retning musikalsk. Eller man kan vel si at jeg beveget meg mer tilbake til utgangspunktet. Jeg begynte å skrive eget materiale i 1999 og fikk et behov for å endre mitt vokale uttrykk i sammenheng med dette. Jeg kjente trang til å frigjøre meg fra det klassiske sangidealet, som den gang hemmet meg musikalsk. Men i dag vil jeg si at jeg har hatt fordel av å brukt så mye tid på nettopp denne sjangeren. Låtene mine er beslektet med klassiske romanser i måten å understreke teksten på. Dette sammen med måten å frasere på er vel det jeg har tatt med meg fra de klassiske studiene. Jeg fikk mer og mer bekreftelse på at det dypere registeret mitt kunne uttrykke følelsene mine bedre. Det har vært en lang vei å gå, men nå kjenner jeg større uttrykksbredde enn noensinne, og jeg føler at jeg har tatt de riktige valgene for meg selv og musikken min.
Jeg liker det uforutsigbare og det usagte, og samtidig det lyriske og enkle. Låtene mine blir til gjennom tekst, og jeg tenker aldri sjanger når jeg skriver. Jeg synes det er vanskelig å putte meg selv inn i en sjanger, for i låtene mine smelter vise, jazz, pop og klassisk sammen.
Jeg har med meg et jazzinspirert og improviserende ensemble som leker seg med særegne melodiføringer og uvanlige akkordskifter. Musikken er skrevet for at teksten skal komme fram, ofte på tross av metrisk viserytme og rim. Det resulterer i uforutsigbarhet og spenning i tekst og musikk. Det handler om kjærlighet og dagligdagse hendelser i mye av lyrikken som framføres. Om sårbarhet og stille angst, tomhet og menneskenes indre kvaliteter. Noen av visene er lavmælte og skjøre, mens andre har rytmisk trøkk og humor. Ensemblet sørger for lekne og detaljrike arrangementer som setter lytteren inn i tekstens stemning.”

Camilla Susann Haug ”Debuterte” som komponist under Prøysenfestivalen/Blåklokkevikua i 2002 med nye melodier til Prøysen-tekster for barn i en forstilling som het ”Vet du hva du kommer til å få”. I ettertid har forestillingen også blitt produsert for Rikskonsertene.
Hun har også medvirket på ulike visefestivaler og har hatt solokonsert med egne låter (”moderne romanser i jazzinnpakning”) under Prøysenfestivalen i 2004.
Camilla har tilknytning til Josefine viseklubb-miljøet. Hun har vært vokalist på flere prosjekter arrangert av viseklubben og har også hatt to egne visekvelder, hvor hun framførte eget materiale.

Del utgivelse