BEAT.NO

Erik Bye hylles av 16 norske artister på prakt-CD.

«En hildringstime» er en CD med live-opptak fra en konsert der 16 norske artister deltok i en hyllest til Erik Bye. Konserten ble arrangert etter Erik Byes død i 2004 og den ble senere sendt i NRK TV. Kirkelig Kulturverksted inngikk et samarbeid med NRK om å utgi musikken på CD og  den er forsynt med et påkostet omslag, – en liten bok i CD-format, der også flere fotokunstnere gir sitt bidrag til hyllesten. Som et bonusspor hører vi også Erik Bye selv, i «Drøm», det siste opptaket han gjorde før han døde.

Anne Grete Preus, DSound, Lars Lillo-Stenberg, Åge Aleksandersen, Hellbillies, Lillebjørn Nilsen, Jan Eggum, Halvdan Sivertsen, Rita Eriksen, Henning Kvitnes, Trond Granlund, Odd Børretzen og Lars Martin Myhre, Henning Sommerro, Annbjørg Lien, Hans Fredrik Jacobsen, – alle fremfører de hver sin Erik Bye -sang. Det hele er arrangert og akkompagnert av ett og samme band, bestående av Knut Reiersrud (gitar), Audun Erlien (Bass) og Anders Engen (trommer). Mannskoret Bislet Bad og Rundkjøring deltar også.

Erik Bye var en sann historieforteller. Dette kommer fram i mange av visene hans. Enten han bringer oss til nåtid eller fortid, enten han tar oss med i en skute langs Norskekysten, til en småby i New Mexico eller utover mellom planeter og stjerner, er det oftest historier han forteller. Han har som regel et dobbelt blikk på virkeligheten Han ser livet både fra det enkelte menneske, og fra taklampa eller månen over oss. Slik trekker han linjer og viser oss storheten i det små og dype historiske og eksistensielle sammenhenger.

Dette bidro til å gjøre ham til en av de største sangpoeter Norge har sett. Hans betydning som dikter vil bli tydeligere i årene som kommer. For mens han levde, sto TV-personligheten Erik Bye iblant litt i veien for poeten. Det er min påstand at visene hans kommer oss nærmere når de får mer luft rundt seg, når de ikke forstyrres av vår store fascinasjon av journalisten Erik Bye.

For det er ingen tvil om at han som journalist og programskaper, på samme måte som i visene, hadde en usedvanlig evne til å se enkeltmennesket, forstå sammenhenger og gi oss en tro på at det står i vår makt å gjøre noe for å endre på tingenes tilstand. Ettersom TV-mediet er så sterkt, og en vise er en lavmælt kunstart, ga det seg selv at det var programskaperen som mest fikk sansenes oppmerksomhet mens han levde.

Desto viktigere er det da at visene hans blir tatt tak i av folk som evner å formidle dem på stadig nye måter og med musikalske innfallsvinkler som er andre enn dem han valgte selv.

Erik Bye levde ut sine drømmer uten å være redd for å få møkk under neglene. Han var en skapende kraft helt til det siste. Som et bonusspor helt til slutt på CDen hører vi hans egen stemme. «Drøm» ble den siste teksten han skrev, den siste sangen han spilte inn.

Del utgivelse