Arnt Haugens Kvartett og Henning Sommerro spiller melodier til sjelens og legemets oppbyggelse.

En av Kulturverkstedets klassikere hentes frem fra fortiden og presenteres for Musikk-klubbens medlemmer i CD-format. Den tar sikte på å demonstrere dansbarheten i våre mest kjente vekkelsesmelodier, og utgivelsen maktet å provosere nok til at Aftenposten trakk den fram til skrekk og advarsel på lederplass da den kom høsten 1982.

Arnt Haugen (1928-88) var en av Norges store gammeldansmusikere. Han debuterte på plate allerede i 1948. I tillegg til alle platene han ga ut under eget navn, var han en av Norges mest velbrukte studiomusikere. Totalt deltok han på over 100 LP-plater. Han reiste dessuten land og strand rundt og det finnes knapt et festlokale her til lands han ikke har spilt i. Men han var nok aller mest kjent for sitt arbeid i TV og radio. Særlig er det nok mange som forbinder ham med TV-suksessen ”Husker du?” på 70- og 80-tallet sammen med Odd Grythe og Ivar Ruste.

I 1982 besto Arnt Haugens kvartett av Arnt Haugen: 1. trekkspill, Tore Løvgren: 2. trekkspill, Rolf E. Syversen: gitar og Håkon Nilsen: kontrabass. Sammen med Henning Sommerro på kirkeorgel beleiret de Helgerud Kirke noen augustdager i 1982 og begikk ”Arnt Haugens Reviderte”. Platen var i følge Arnt Haugens sønn Thor-Rune en av de utgivelsene Arnt selv satte høyest.

Følgende tekst, forfattet av platens produsent Erik Hillestad sto å lese på originalutgivelsens cover:

Polka og reinlender er ikke begreper man vanligvis forbinder med kirke og kristendom. Ikke desto mindre er flere av de aller mest kjente kristelige melodiene formet i et tonespråk som nærmest er identisk med gammeldansens.
Det har selvsagt sine grunner at danserytmene i disse sangene blir kraftig neddempet når de synges på kristelige møter. Det gjøres i en tradisjon som har de beste hensikter.
Men kanskje gjør man likevel seg selv en bjørnetjeneste ved å ”temme” disse melodiene.
Kanskje de musikalske dimensjonene man prøver å skyve under teppet faktisk er egnet til å understreke vitnesbyrdet om den livets og gledens Herre tekstene handler om.

Og hvorfor skulle man ikke unne seg å kjenne at gleden rykker litt i beina?
Hør bare her hvordan selv kirkens aktverdige orgel, instrumentenes dronning, i et ubevoktet øyeblikk slår ut håret og svinger seg på kirkegolvet sammen med trekkspill, gitar og kontrabass.

Share release