SKRUK og Nymark Collective gir nye dimensjoner til religiøs sang på albumet: ”Dype, stille, sterke, milde”

SKRUK og Nymark Collective har laget et intenst album med norsk, folkelig, religiøs sang basert på New Orleans-jazzens musikalske idealer.
Med arrangementer av Tord Gustavsen (som også har en bærende rolle som pianist i Nymark Collective) har det kjente koret på ny spavendt bedehustradisjonen og gitt den et nytt uttrykk.

Det er noe eget med SKRUK. Dette koret som har vært en av de mest iherdige leverandører av nytt repertoar til norske kor i snart 30 år, har en helt egenartet sound. SKRUK-klangen og måten koret formidler tekst på slutter aldri å besnære.

Nå har dirigenten Per Oddvar ”Prots” Hildre igjen maktet å skape en CD med nytt stoff som trolig kommer til å bli etterspurt av mange kor de nærmeste årene. Riktignok er melodi- og tekstmaterialet denne gang gammelt. Det er ikke første gang SKRUK har forsynt seg av Bedehusets arv. Det nye er arrangementene som alle er gjort av Tord Gustavsen. Med utgangspunkt i New Orleans-jazzens karismatiske tilnærmingsmåte til religiøs sang har han forent en fyldig og harmonisk rik korklang med skandinavisk jazz-minimalisme. Nymark Collective, hvor Tord er pianist, yter et viktig bidrag til helheten med sin trompetist Kåre Nymark, bassisten Mats Eilertsen og perkusjonisten Kenneth Ekornes.

Om omslagets motiv som er symbolet for ”skånsom vask” angir en musikalsk programerklæring overlates lytteren å dømme om. Men resultatet er uansett et intenst album med et ladet uttrykk hvor dynamikk, fylde og ro står i høysetet. Tittelen ”Dype, stille, sterke, milde” er en god beskrivelse av musikkens karakter.

Platen er innspilt i Volda Kirke av Alf Christian Hvidsteen. Produsent er Erik Hillestad og utgiver er Kirkelig Kulturverksted.

www.skruk.no

Share release